Najlepsze sposoby, aby dodać witaminę C do swojej dietyWitamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który jest również kofaktorem dla wielu kluczowych enzymów w organizmie. W związku z tym odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i neutralizowaniu wolnych rodników. Niedobór witaminy C może prowadzić do rozległych problemów w całym organizmie, w tym do utrudnionego gojenia się ran, obniżonej odporności i przyspieszonego starzenia się - a także do typowych objawów, takich jak częste infekcje i ogólne osłabienie. Na szczęście istnieje wiele sposobów, aby dostarczyć więcej witaminy C do swojej diety! Ten artykuł omawia 10 najlepszych źródeł witaminy C, a także kilka wspaniałych pomysłów na dodanie jej do swojej diety.

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa są najlepszym źródłem witaminy C - i są również doskonałym źródłem wielu innych ważnych składników odżywczych. Wiele z 10 najlepszych owoców i warzyw to tak naprawdę zielone warzywa, które są świetnym źródłem tej niezbędnej witaminy. Ogólnie rzecz biorąc, najbardziej bogate w witaminę C owoce i warzywa mają również wysoką zawartość wody, co czyni je bardzo silnym mechanizmem dostarczania.

Niektóre doskonałe źródła witaminy C to papryka (szczególnie czerwona), brokuły, brukselka, kapusta, kiwi, kantalupa, mango, papaja, szpinak, słodkie ziemniaki i pomidory.

Grejpfrut

Witamina C jest często zalecana jako leczenie bezsenności, a grejpfrut jest jednym z najlepszych sposobów, aby ją uzyskać. Jedno z badań wykazało, że picie zaledwie soku z połowy grejpfruta przed snem wystarczyło, aby znacząco poprawić jakość snu. Grejpfrut ma wspaniały cytrusowy smak, jest stosunkowo niskokaloryczny i może być spożywany na wiele różnych sposobów - w tym jako sok, w sałatkach, w wypiekach, a nawet jako przekąska.

Pomarańcze

Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C, a także są pełne wielu innych ważnych składników odżywczych. W rzeczywistości, pomarańcze są jednym z najlepszych źródeł witaminy C według wagi. Pomarańcze to także świetny sposób na rozpoczęcie dnia - jedno z ostatnich badań wykazało, że zjedzenie pomarańczy przed śniadaniem poprawiło nastrój i uwagę na resztę poranka. Inne badanie wykazało, że wystarczyło zjeść trzy pomarańcze, aby znacząco obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Pomarańcze stanowią świetną przekąskę, mogą być dodawane do sałatek, a nawet mogą być wykorzystywane w przepisach na desery.